Blog

Chléb a historie

Chlieb a história

Chlieb je jednou z najstarších potravín na svete a jeho história siaha až do doby pred 30 000 rokmi.

Prvý chlieb bol pravdepodobne vyrobený z otrúb a vody a pečienok na kamennom ohni. Postupom času sa technológia výroby chleba zlepšovala a vznikali nové druhy chleba s rôznymi ingredienciami.

V dávnych civilizáciách, ako boli Babylon, Egypt a Grécko, bol chlieb považovaný za základnú potravinu a bol dôležitou súčasťou každodennej stravy. V tej dobe bol chlieb pečený v peciach, ktoré boli často zdieľané v rámci komunity.

Počas stredoveku sa pekla v Európe hlavne pšeničná a ražná žemľa, ktorá bola pre obyčajných ľudí základným zdrojom energie. V tom čase boli pekárne vlastnené mestskou radou a boli pod kontrolou pekárskeho cechu, čo zabezpečovalo, že chlieb bol pečený s presnými ingredienciami av súlade s reguláciami.

V 19. storočí sa vďaka priemyselnej revolúcii začali používať nové technológie, ako je parný pohon a vysokorýchlostné mixéry, čo umožnilo výrobu chleba v oveľa väčšom množstve. Dnes sa chlieb vyrába v rôznych druhoch a štýloch po celom svete, ako sú francúzske bagety, talianske ciabatty a indické naany.

V posledných rokoch sa však začalo diskutovať o tom, že mnoho priemyselných výrobcov používa chemikálie a konzervanty v chlebe, aby predĺžili jeho trvanlivosť. Preto sa stále viac ľudí rozhoduje pečať si chlieb doma, aby mohli mať kontrolu nad jeho zložením a kvalitou.

Chlieb je nielen základnou potravinou, ale aj kultúrnym symbolom v mnohých krajinách po celom svete. Či už sú pečené doma alebo v pekárni, chlieb zostáva dôležitou súčasťou každodenného života ľudí po celom svete.

História chleba

  • chlieb je jednou z najstarších potravín na svete
  • v dávnych civilizáciách bol považovaný za základnú potravinu
  • od 19. storočia sa  rozvíja priemyselná výroba chleba
Uložiť
Nastaviť
Používame cookies, aby sme vám zaistili čo najlepší zážitok z nášho webu. Pokiaľ odmietnete používanie súborov cookie, nedokážeme garantovať bechybnú funkciu webu.
Povoliť všetko
Zakázať všetko
Analytics
Nástroje používané na analýzu dát na meranie efektivity webových stránok a na pochopenie toho, ako fungujú.
Google Analytics
Povoliť
Zakázať
Ostatní
Analýza chování návštěvníků
Povoliť
Zakázať